Ce sa aleg, platitor sau neplatitor de TVA?

Home  >>  BLOG  >>  Ce sa aleg, platitor sau neplatitor de TVA?

Ce sa aleg, platitor sau neplatitor de TVA?

On December 1, 2015, Posted by , In BLOG, With Comments Off on Ce sa aleg, platitor sau neplatitor de TVA?

Fiecare antreprenor se confrunta deseori cu aceasta intrebare, “ Ce sa aleg, platitor sau neplatitor de TVA?” Daca nu stii ce sa alegi, te sfatuim sa analizezi urmatoarele:

1. Cine sunt clientii tai. Daca majoritatea vanzarilor sunt realizate de clienti neplatitori de TVA ar trebui sa optezi si tu pentru neplatitor de TVA. Daca insa sunt platitori de TVA ar trebui sa fii si tu platitor de TVA. Faptul ca ei nu pot deduce TVA s-ar putea sa ii indrepte spre alt furnizor in defavoarea companiei tale.

2. Cine sunt furnizorii tai. Daca majoritatea sunt neplatitori de TVA nu are importanta pentru ce optezi. Insa daca sunt platitori de TVA ar trebui sa fii si tu platitor de TVA. Ar fi o greseala sa poti sa deduci TVA si sa nu o faci din cauza unei optiuni gresite.

3. Domeniul in care activezi. Unele domenii beneficiaza de o cota de TVA redusa, altele sunt scutite.. In acest caz ar fi mai avantajos sa optezi pentru platitor de TVA pentru ca veti colecta mai putin TVA (sau poate deloc) insa vei putea sa deduci TVA-ul platit.

4. Venitul din vanzari sau cifra de afaceri prognozata. Daca preconizezi ca in timpul anului nu vei depasi valoarea de 600 mii lei cifra de afaceri, atunci este mai avantajos sa optezi pentru neplatitor de TVA.

5. Volumul de achizitii pe care le faci la etapa de lansare a afacerii. Daca ai achizitii mari la inceput, fie stocuri sau utilaje e bine sa optezi pentru platitor de TVA. Astfel, vei incepe sa platetsi TVA abia dup ace TVA-ul colectat il va intrece pe cel platit.

6. Export produse sau servicii. Daca majoritatea venitului din vanzarile tale vine din export, cel mai bine ar fi sa optezi pentru platitor de TVA. Cei care fac export li se aplica TVA la cota zero.
Daca ai nevoie de un sfat, da-ne un semn!

Comments

comments

Oferta de preț
×